Cateromarket – Catering dietetyczny i dieta pudełkowa dla Ciebie


Bezglutenowy catering dietetyczny - dla kogo?


Jest to specjalna dieta lecznicza (i zarazem jedyne lekarstwo) dla osób chorujących na celiakię lub cierpiących z powodu alergii, bądź nietolerancji na gluten. Ze względu na przymusowe zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów, osoby stosujące dietę bezglutenową mają tendencję do gubienia kilogramów, przez co dieta bezglutenowa stała się w zeszłych latach hitem wśród osób zdrowych, chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyeliminowaniu ze spożywanych pokarmów glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie*). Gluten spożyty przez osoby chore, nawet w śladowych ilościach, działa w ich organizmie toksycznie i niszczy tzw. kosmki jelitowe, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Jeśli wchłanianie pokarmów jest zaburzone, osoby chore nie dostarczają swojemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, minerałów i mikroelementów, co prowadzi z czasem do poważnych objawów klinicznych na czele z nowotworem jelita cienkiego, bezpłodnością czy niedorozwojem. Jakby tego było mało, chorzy na co dzień odczuwają bóle brzucha, bóle stawów, wzdęcia połączone z biegunkami i/lub zaparciami, a także różne zaburzenia neurologiczne i ciągłe zmęczenie.

Jedynym ratunkiem jest ciągłe i bezwarunkowe stosowanie diety. Dieta bezglutenowa jest niestety mocno rygorystyczna, angażująca i zdecydowanie bardziej kosztowna. Z uwagi na swoje korzystne właściwości (nadaje sprężystość i elastyczność, ma zdolność wiązania wody z tłuszczami, jest doskonałym wypełniaczem, stabilizatorem i nośnikiem smaku), gluten jest masowo wykorzystywany w przemyśle spożywczym i można go znaleźć w produktach pozornie nie związanych ze zbożami, tj.: wędliny, kiełbasy i parówki, konserwy, mrożonki, jogurty, sosy, słodycze, chipsy, gumy do żucia, przyprawy, proszki do pieczenia, kolorowe alkohole.

Dlatego tak trudno znaleźć pełnowartościowe i niezanieczyszczone glutenem składniki. A ze względu na konieczność czytania wszystkich etykiet, zakupy trwają całą wieczność. Aby łatwiej, szybciej i przyjemniej przejść na dietę bezglutenową, polecamy skorzystanie z usług doświadczonych firm cateringowej, dzięki którym dieta bez glutenu nie będzie synonimem wyrzeczeń.

Uwaga – osoby chore na celiakię powinny korzystać tylko i wyłącznie z firm cateringowych posiadających oficjalny certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (Menu bez glutenu). Tylko wówczas mamy 100% pewność, że dania są przyrządzane nie tylko z bezpiecznych, bezglutenowych składników, ale także w bezpieczny sposób (np. osobne naczynia, osobne deski do krojenia).

catering dietetyczny bezglutenowa