Cateromarket – Catering dietetyczny i dieta pudełkowa dla Ciebie


Wyszukaj najlepsze oferty diet pudełkowych i cateringów dietetycznych

Dieta

Miasto

Kalorie

Okres

Wyniki




Czy chcesz powrócić do poprzedniego wyszukiwania?

« Nie, zaczynam od nowaTak, kontynuuję »



bezglutenowa

Bezglutenowy

Jest to specjalny catering leczniczy dla osób chorujących na celiakię lub cierpiących z powodu alergii, bądź nietolerancji na gluten. Ze względu na przymusowe zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów, osoby stosujące dietę bezglutenową mają tendencję do gubienia kilogramów, przez co dieta bezglutenowa stała się w zeszłych latach hitem wśród osób zdrowych, chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Bezglutenowy catering dietetyczny polega na całkowitym wyeliminowaniu ze spożywanych pokarmów glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie*). Gluten spożyty przez osoby chore, nawet w śladowych ilościach, działa w ich organizmie toksycznie i niszczy tzw. kosmki jelitowe, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Jeśli wchłanianie pokarmów jest zaburzone, osoby chore nie dostarczają swojemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, minerałów i mikroelementów, co prowadzi z czasem do poważnych objawów klinicznych na czele z nowotworem jelita cienkiego, bezpłodnością czy niedorozwojem. Jakby tego było mało, chorzy na co dzień odczuwają bóle brzucha, bóle stawów, wzdęcia połączone z biegunkami i/lub zaparciami, a także różne zaburzenia neurologiczne i ciągłe zmęczenie. (czytaj więcej)

Jedynym ratunkiem jest ciągłe i bezwarunkowe stosowanie diety. Dieta bezglutenowa jest niestety mocno rygorystyczna, angażująca i zdecydowanie bardziej kosztowna. Z uwagi na swoje korzystne właściwości (nadaje sprężystość i elastyczność, ma zdolność wiązania wody z tłuszczami, jest doskonałym wypełniaczem, stabilizatorem i nośnikiem smaku), gluten jest masowo wykorzystywany w przemyśle spożywczym i można go znaleźć w produktach pozornie nie związanych ze zbożami, tj.: wędliny, kiełbasy i parówki, konserwy, mrożonki, jogurty, sosy, słodycze, chipsy, gumy do żucia, przyprawy, proszki do pieczenia, kolorowe alkohole.

Dlatego tak trudno znaleźć pełnowartościowe i niezanieczyszczone glutenem składniki. A ze względu na konieczność czytania wszystkich etykiet, zakupy trwają całą wieczność. Aby łatwiej, szybciej i przyjemniej przejść na dietę bezglutenową, polecamy skorzystanie z usług doświadczonych firm cateringowej, dzięki którym dieta bez glutenu nie będzie synonimem wyrzeczeń.

Uwaga – osoby chore na celiakię powinny korzystać tylko i wyłącznie z firm cateringowych posiadających oficjalny certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (Menu bez glutenu). Tylko wówczas mamy 100% pewność, że dania są przyrządzane nie tylko z bezpiecznych, bezglutenowych składników, ale także w bezpieczny sposób (np. osobne naczynia, osobne deski do krojenia). (zwiń tekst)

celiaka menu bez glutenu
wegetarianska

Wegetariański

Wegetarianizm w potocznym rozumieniu oznacza niejedzenie mięsa. Jednak w swojej istocie kryje się za tym znacznie więcej. W większości przypadków, wegetarianizm łączy się z określonym stylem życia i jasno sprecyzowanym światopoglądem. (czytaj więcej)

Poprzez dietę wegetariańską rozumiemy tzw. laktoowowegetarianizm, czyli całkowite odrzucenie mięsa (zarówno czerwonego, białego, jak i ryb). Dopuszcza się natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: jaja, mleko i jego przetwory oraz miód. Podstawą diety pozostają zboża i bulwy, warzywa i owoce, orzechy i pestki, rośliny strączkowe.

Niezależnie od tego czy świadoma rezygnacja z mięsa wynika ze względów religijnych, etycznych czy ekologicznych, catering wegetariański może zapewniać wiele korzyści zdrowotnych. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (ADA) wskazuje, że wegetarianizm zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu, normalizuje ciśnienie krwi, zmniejsza zachorowalność na cukrzycę typu 2 oraz niektórych chorób nowotworowych. Co nie bez znaczenia, wegetarianie są zazwyczaj szczuplejsi od „wszystkożerców”.

Jednak aby dieta wegetariańska nie poczyniła w organizmie więcej szkód niż korzyści, konieczna jest wysoka świadomość kompozycji posiłków, której często zwykłym ludziom brakuje. Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się wegetariańskie diety pudełkowe, gdzie posiłki przygotowywane są pod okiem wykwalifikowanych dietetyków, którzy dbają o to aby w diecie znalazły się odpowiednie ilości białka, żelaza, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, czy wreszcie witamin D i B12, tak ważnych dla wegetarian. (zwiń tekst)


wegetarianska i ryby

Wegetariański z rybami

Ten rodzaj cateringu znany jest także jako pescowegetarianizm. Jest to jedna z odmian wegetarianizmu, w której dozwolone są ryby i owoce morza. Dopuszczone są także mleko i przetwory mleczne, jaja oraz miód jako produkty pochodzenia zwierzęcego. (czytaj więcej)

Catering wegetariański wzbogacony o ryby jest przez wielu uznawany za jedną z najzdrowszych diet. Regularna konsumpcja ryb, zwłaszcza ryb tłustych, w znaczący sposób redukuje problem niedoborów pokarmowych, na które tak bardzo są narażeni klasyczni wegetarianie. Mięso ryb jest bogatym źródłem dobrych tłuszczów, witamin (w tym A, B12, D i E), składników mineralnych (w tym żelazo, potas, fosfor, wapń), a także niezbędnych mikroelementów (jod, cynk).

U osób będących na diecie pescowegetariańskiej zauważa się mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń. Osoby te dożywają także znacznie częściej późniejszego wieku. (zwiń tekst)


weganska

Wegański

Jest to jedna z najbardziej radykalnych odmian wegetarianizmu. Z codziennego menu wykluczone są nie tylko wszystkie rodzaje mięs (w tym ryby), ale także wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym jaja czy nabiał. Podstawą cateringu wegańskiego są produkty zbożowe, warzywa i owoce oraz strączki. Uzupełnienie diety stanowią orzechy i pestki oraz oleje roślinne. (czytaj więcej)

Dieta wegańska jest szalenie trudna do sporządzenia i dlatego warto powierzyć to zadanie ekspertom. Samodzielne przejście na taką dietę może doprowadzić do poważnych niedoborów i w efekcie do pogorszenia się stanu zdrowia.

Dobrze zbilansowany catering wegański może natomiast przynieść pewne korzyści. Ze względu na dużą zawartość błonnika reguluje pracę jelit i poprawia przemianę materii. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, spowalnia procesy starzenia się i pomaga dłużej utrzymać witalny wygląd. Jej zwolennicy twierdzą także, że ze względu na wyeliminowanie nasyconych kwasów tłuszczowych, dieta korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne.

Ten rodzaj cateringu dietetycznego nie jest wskazany dla dzieci i młodzieży. (zwiń tekst)

bezglutenowa

Bezglutenowy

Jest to specjalny catering leczniczy dla osób chorujących na celiakię lub cierpiących z powodu alergii, bądź nietolerancji na gluten. Ze względu na przymusowe zredukowanie ilości spożywanych węglowodanów, osoby stosujące dietę bezglutenową mają tendencję do gubienia kilogramów, przez co dieta bezglutenowa stała się w zeszłych latach hitem wśród osób zdrowych, chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. (czytaj więcej)

Bezglutenowy catering dietetyczny polega na całkowitym wyeliminowaniu ze spożywanych pokarmów glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie*). Gluten spożyty przez osoby chore, nawet w śladowych ilościach, działa w ich organizmie toksycznie i niszczy tzw. kosmki jelitowe, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych. Jeśli wchłanianie pokarmów jest zaburzone, osoby chore nie dostarczają swojemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, minerałów i mikroelementów, co prowadzi z czasem do poważnych objawów klinicznych na czele z nowotworem jelita cienkiego, bezpłodnością czy niedorozwojem. Jakby tego było mało, chorzy na co dzień odczuwają bóle brzucha, bóle stawów, wzdęcia połączone z biegunkami i/lub zaparciami, a także różne zaburzenia neurologiczne i ciągłe zmęczenie.

Jedynym ratunkiem jest ciągłe i bezwarunkowe stosowanie diety. Dieta bezglutenowa jest niestety mocno rygorystyczna, angażująca i zdecydowanie bardziej kosztowna. Z uwagi na swoje korzystne właściwości (nadaje sprężystość i elastyczność, ma zdolność wiązania wody z tłuszczami, jest doskonałym wypełniaczem, stabilizatorem i nośnikiem smaku), gluten jest masowo wykorzystywany w przemyśle spożywczym i można go znaleźć w produktach pozornie nie związanych ze zbożami, tj.: wędliny, kiełbasy i parówki, konserwy, mrożonki, jogurty, sosy, słodycze, chipsy, gumy do żucia, przyprawy, proszki do pieczenia, kolorowe alkohole.

Dlatego tak trudno znaleźć pełnowartościowe i niezanieczyszczone glutenem składniki. A ze względu na konieczność czytania wszystkich etykiet, zakupy trwają całą wieczność. Aby łatwiej, szybciej i przyjemniej przejść na dietę bezglutenową, polecamy skorzystanie z usług doświadczonych firm cateringowej, dzięki którym dieta bez glutenu nie będzie synonimem wyrzeczeń.

Uwaga – osoby chore na celiakię powinny korzystać tylko i wyłącznie z firm cateringowych posiadających oficjalny certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej (Menu bez glutenu). Tylko wówczas mamy 100% pewność, że dania są przyrządzane nie tylko z bezpiecznych, bezglutenowych składników, ale także w bezpieczny sposób (np. osobne naczynia, osobne deski do krojenia). (zwiń tekst)

celiaka menu bez glutenu

paleo

Paleo

Catering Paleo swoją nazwę zawdzięcza okresowi, w którym żyli nasi praprzodkowie (paleolit). Głównym założeniem diety jest powrót (lub zbliżenie się) do nawyków żywieniowych, jakie mieli ludzie pierwotni, którzy byli wolni od chorób i dolegliwości, które nam dzisiaj dokuczają - na czele z otyłością, cukrzycą i chorobami serca. (czytaj więcej)

Catering dietetyczny typu Paleo bazuje na jedzeniu, które nasi pradziadowie mogli sami upolować, złapać, zerwać lub zebrać. Podstawą menu są wszystkie rodzaje mięsa (zarówno chude jak i tłuste), ryby i owoce morza, warzywa, jaja, nasiona, pestki i owoce. Wyklucza się natomiast podstawę współczesnej piramidy żywieniowej, czyli zboża, do których, wg wielu naukowców nie jesteśmy genetycznie przystosowani.

Równie ważną koncepcją cateringu Paleo jest to aby jeść prawdziwe jedzenie, a nie produkty spożywcze. Przez produkty spożywcze rozumie się wysoko przetworzoną żywność, która w swoim składzie ma cyferki lub słowa, które nie każdy potrafi wymówić. Jeśli wg naukowców nie jesteśmy przystosowani do spożywania zbóż, które pojawiły się w naszym jadłospisie 10 tys. lat temu, to tym bardziej nasz organizm nie poradzi sobie ze środkami konserwującymi, wzmacniaczami smaku, barwnikami i różnej maści polepszaczami, które pojawiły się kilkadziesiąt lat temu.

Catering dietetyczny Paleo wybierany jest najczęściej przez ludzi o dużej świadomości żywieniowej, którzy się „odżywiają”, a nie tylko jedzą; przez osoby aktywne fizycznie, którym zależy na szybszej regeneracji i poprawie wytrzymałości; i wreszcie przez osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak choroby autoimmunologiczne, SIBO, alergie i nietolerancje pokarmowe. (zwiń tekst)


dla diabetyka

dla Diabetyka

Cukrzyca to jeden z największych problemów końca XX i początku XXI wieku. Jej przyczynę najczęściej upatruje się w zbyt dużej ilości węglowodanów w naszej diecie, w tym przede wszystkim w żywności przetworzonej, cukrach i produktach o wysokim indeksie glikemicznym. Ratunkiem dla diabetyków jest odpowiednia dieta, aktywność fizyczna oraz leki. (czytaj więcej)

Winny jest cukier. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, z tego czym jest cukier, w czym on się znajduje i przede wszystkim, że cukier w nadmiarze jest mocno szkodliwy. Po spożyciu węglowodanów, gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi. Nasz organizm ma na to środek zaradczy - insulinę. Trzustka wydziela insulinę – hormon, który rozprowadza cukier po organizmie, dostarczając go tym komórkom naszego ciała, którym jest on niezbędny. Problem pojawia się wówczas kiedy cukru, a tym samym insuliny jest zbyt dużo. To co „nie zmieści” się do komórek, pozostaje w krwiobiegu. Jeżeli nie spalimy tego od razu np. poprzez intensywną pracę fizyczną, trafi to do komórek tłuszczowych. Insulina ma niestety jeszcze jedną „wadę”. Kiedy jest w zbyt dużej ilości, nie pozwala naszemu organizmowi czerpać energii z tłuszczów, jak to się normalnie powinno zadziać. Skutkuje to tym, że organizm domaga się od nas kolejnego posiłku. No i bardzo często dostaje od nas kolejne węglowodany. Ponownie skacze nam cukier, ponownie trzustka wydziela insulinę, która znów wędruje po wszystkich komórkach, którym powinien być on teoretycznie niezbędny. Problem w tym, że komórki nie mogą przyjąć go więcej, bo nie zużyły jeszcze wszystkiego z poprzedniej dostawy. Z czasem komórki naszego ciała zaczynają traktować insulinę jak natrętnego akwizytora, który co chwila puka do naszych drzwi i chce nam sprzedać coś czego nie potrzebujemy. Stąd powstaje „insulinoodporność” – odporność komórek na insulinę. Trzustka zaczyna produkować coraz więcej insuliny, a komórki coraz bardziej się na nią uodparniają. Koło się zamyka, a my tyjemy i podupadamy na zdrowiu.

Ratunkiem w przełamaniu tego błędnego koła jest właściwa dieta. Z odsieczą przychodzi catering dietetyczny dla diabetyków skomponowany przez ekspertów ds. żywienia. W cateringu dla diabetyków eliminowane są węglowodany proste (o wysokim indeksie glikemicznym) na rzecz produktów, które nie podnoszą w znaczący sposób poziomu insuliny. Dodatkowo całkowicie powinno się wyeliminować produkty przetworzone, niezdrowe przekąski, przetworzone zboża, jogurty owocowe, soki owocowe, a także świeże owoce, które mają w sobie dużą zawartość fruktozy. (zwiń tekst)


bez laktozy

bez laktozy

Catering bez laktozy jest formą kuracji dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. W zależności od skali problemu, dieta pudełkowa bez laktozy zakłada całkowitą eliminację nabiału i przetworów mlecznych lub jedynie ograniczenie spożycia laktozy przy jednoczesnym stosowaniu laktazy – enzymu neutralizującego działanie laktozy. (czytaj więcej)

Osoby z nabytym niedoborem laktazy mogą okazjonalnie spożywać niewielkie ilości mleka. Dodatkowo składnikiem ich diety mogą być produkty mleczne poddane fermentacji (np. maślanka, kefir, sery pleśniowe). Dobrze tolerowane są także twarde sery długo dojrzewające (parmezan, cheddar, gouda) oraz serki topione.

Osoby z wrodzonym niedoborem laktazy powinny całkowicie wyeliminować produkty i przetwory mleczne i zastąpić je produktami roślinnymi oraz strączkowymi tj.: mleko kokosowe, mleko sojowe, mleko ryżowe, tofu, mleko i sery bez laktozy.

Firmy oferujące catering dietetyczny i specjalizujące się w dietach zdrowotnych dbają o to, aby posiłki bez laktozy były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim odpowiednio zbilansowane, co nie grozi pojawieniem się niedoborów wapnia, białka czy witaminy D. (zwiń tekst)


autoimunologiczna

Autoimmunologiczny

Protokół autoimmunologiczny (ang. autoimmune protocol lub AIP) to dieta zdrowotna, którą powinny bezwzględnie stosować wszystkie osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne. Jej zadaniem jest naprawa systemu immunologicznego i poprawa stanu błony śluzowej jelit. Przez niektórych, Protokół nazywany jest bardziej restrykcyjną odmianą diety Paleo. (czytaj więcej)

Układ odpornościowy człowieka ma za zadanie rozpoznać i zwalczyć wszystkie niebezpieczne ciała obce, które dostaną się do naszego organizmu. Dzięki temu, zdrowy organizm potrafi sobie poradzić z bakteriami, wirusami i różnej maści pasożytami. W chorobie autoimmunologicznej, układ odpornościowy, z jakiegoś powodu, nie potrafi rozróżnić wrogiego ciała obcego od własnych zdrowych komórek i je atakuje, wyrządzając szkodę sobie samemu.

Chorób autoimmunologicznych nie da się niestety wyleczyć – organizm, który raz się nauczył jak atakować samego siebie, nigdy się już tego nie oduczy. Umiejętnie dobra dieta potrafi jednak spowodować całkowitą remisję choroby i tym samym zanik wszystkich objawów.

Zasady diety są banalnie proste – należy wyeliminować wszystkie produkty, które podrażniają jelita i/lub aktywują do działania system odpornościowy. Oprócz produktów, których zabrania dieta Paleo (zboża i pseudo-zboża, cukry, nabiał, rośliny strączkowe i bulwy), należy także wykluczyć, pozornie bardzo zdrowe i odżywcze: jajka, orzechy, nasiona i pestki, warzywa psiankowate (np. ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, pieprz). Kategorycznie zabroniona jest także przetworzona żywność z supermarketów. (zwiń tekst)


antycholesterolowa

Antycholesterolowy

Cholesterol traktowany jest przez lekarzy i pacjentów jak wróg publiczny numer jeden. Wskazuje się go jako jedną z głównych przyczyn m.in. chorób serca czy udaru mózgu. Faktem jest, że wysoki poziom cholesterolu jest sygnałem, że w organizmie dzieje się coś niedobrego. Natychmiastową odpowiedzią z naszej strony powinna być zmiana diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej. (czytaj więcej)

Jakkolwiek by to nie zabrzmiało, cholesterol jest dobry i potrzebny dla zdrowia człowieka i nie należy się go przesadnie bać. A najlepszym dowodem na to, że jest on potrzebny, jest to że organizm sam go wytwarza. Jeśli za mało dostarczymy cholesterolu w diecie, organizm sam wytworzy większe ilości. Cholesterol jest bowiem niezbędny do wytwarzania witaminy D oraz hormonów, a także do prawidłowej pracy mózgu. Niewiele osób zdaje sobie także sprawę, że zbyt niski poziom cholesterolu może być bardziej szkodliwy niż jego nadmiar, szczególnie u kobiet.

Wokół cholesterolu narosło wiele mitów, często bardzo krzywdzących. Jednym z nich jest pogląd, że ma on wpływ na powstanie tzw. blaszki miażdżycowej, która zatyka tętnice, a to z kolei prowadzi do zawału serca lub udaru mózgu. Budulcem blaszki jest wapń i nie ma to z cholesterolem za wiele wspólnego.

Niemniej jednak wysoki cholesterol, to sygnał od naszego organizmu, że coś się dzieje niedobrego i należy poszukać źródła problemu. W międzyczasie należy zadbać o naturalny, zdrowy poziom cholesterolu. W tym celu najlepiej zastosować odpowiednią dietę, bogatą w ryby, zioła, błonnik i witaminy (głównie witaminę C). Mało kto wie, że warto jeść także żółtka jajek. Wskazana może być okazjonalna lampka czerwonego wina. (zwiń tekst)


na potencję

Potencja i Płodność

Niskie libido i problem z płodnością to niestety znak czasu i swego rodzaju choroba cywilizacyjna. Niewłaściwa dieta połączona z niewłaściwym stylem życia negatywnie wpływają nawet na najbardziej intymne aspekty naszego życia. Ten catering dietetyczny skierowany jest do Panów, którzy chcą ponownie cieszyć się energią, wigorem i siłami witalnymi. (czytaj więcej)

Prawidłowo dobrana dieta potrafi zdziałać cuda, więc nikogo nie powinno dziwić, że może także bardzo szybko poprawić sprawność seksualną. Kluczem jest rozszyfrowanie, które produkty wyeliminować z diety, a które spożywać w większych ilościach.

Punktem wyjścia jest pełnowartościowe białko, które nie tylko buduje mięśnie, ale także pobudza wytwarzanie testosteronu. Zawarty w białku aminokwas – arginina, jest głównym składnikiem nasienia i przyczynia się do lepszego ukrwienia, co jest kluczowe dla prawidłowego wzwodu. Inny aminokwas – histamina odpowiada za wytwarzanie śluzu w narządach płciowych.

Poziom testosteronu podnoszą także cynk (nasiona i pestki, orzechy, ryby i owoce morza) i selen (surowe warzywa), który dodatkowo odpowiada za prawidłową pracę jąder.

W zachowaniu sprawności seksualnej pomaga witamina E, która wspomaga działanie przesadki mózgowej, która z kolei wydziela hormony pobudzające aktywność seksualną. Witamina C bierze natomiast udział w produkcji spermy.

W jadłospisie nie może zabraknąć węglowodanów złożonych, które podnoszą poziom glukozy we krwi. Glukoza jest paliwem, które sprawia że jesteśmy pełni energii i mamy siłę do działania.

W cateringu „Potencja i Płodność” nie może oczywiście zabraknąć produktów, powszechnie uznanych za afrodyzjaki. Gorzka czekolada, imbir, żeń-szeń, bazylia, lubczyk, cynamon, kolendra, chili, curry nie tylko poprawiają nastrój, ale także dodają energii. (zwiń tekst)


dash

DASH

DASH czyli Dietary Approach to Stop Hypertension to nie tyle dieta, co nowatorski sposób odżywania opracowany przez amerykańskich naukowców. Choć głównym celem programu jest obniżenie ciśnienia tętniczego krwi (ang. Hypertension), to DASH „przy okazji” korzystnie wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia, chroni przed nowotworami, osteoporozą, chorobami serca, a także udarem mózgu. (czytaj więcej)

Catering dietetyczny DASH to nie do końca dieta, ponieważ nie jest on specjalnie restrykcyjny i nie wymaga zbyt wielu wyrzeczeń. Opiera się głównie na odpowiednim doborze najważniejszych składników odżywczych i nie jest nastawiony na odchudzanie, lecz na poprawę zdrowia.

Podstawą cateringu są przede wszystkim produkty zbożowe, świeże warzywa i owoce oraz nabiał. Do głównych zasad programu należą poza tym: ograniczenie w spożyciu soli, zamiana tłuszczów zwierzęcych na roślinne, zwiększenie spożycia roślin strączkowych i ryb oraz ograniczenie czerwonego mięsa na rzecz drobiu.

Regularne i długotrwałe stosowanie diety DASH może przynieść, wg jej zwolenników, ogromne korzyści. Co więcej, przez niektórych, jest ona nazywana najzdrowszą dietą na świecie. Osoby korzystające z tego cateringu, chwalą sobie natomiast to, że bycie na diecie nie musi się wiązać z ciągłym liczeniem kalorii i głodówką. (zwiń tekst)


fodmap

FODMAP

FODMAP został stworzony przez australijskich naukowców jako lek na, rozpowszechniony w ostatnim czasie, zespół jelita drażliwego (ZJD).

Pod skrótem FODMAP kryje się cała filozofia diety. Otóż z diety osoby chorej należy wyeliminować Fermentujące Oligo- i Monosacharydy oraz Alkohole Polihydroksylowe, czyli łatwo fermentujące węglowodany i alkohole polihydroksylowe. (czytaj więcej)

Ponieważ niektóre węglowodany, m.in. fruktoza oraz laktoza, ulegają bardzo łatwo i szybko procesowi fermentacji, są one idealną pożywka dla bakterii znajdujących się w jelicie grubym. W efekcie, w naszych jelitach produkowany jest dwutlenek węgla i metan, co może prowadzić do bólu brzucha, wzdęć, a także naprzemiennie – biegunki i zatwardzenia.

Catering dietetyczny typu FODMAP eliminuje z codziennego jadłospisu produkty łatwo fermentujące, w znaczący sposób niweluje przykre dolegliwości i dość szybko poprawia komfort życia chorych na ZJD. (zwiń tekst)


ketogenna

Ketogenny

Catering ketogenny (lub ketogeniczny) to wysokotłuszczowa i zarazem niskowęglowodanowa dieta o właściwościach zdrowotnych i odchudzających. Z jednej strony stosowana jest przez osoby, które chcą się poczuć lekko i mieć doskonałe samopoczucie, z drugiej strony ten rodzaj cateringu stosuje się m.in. jako środek wspomagający przy leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci. (czytaj więcej)

W standardowej diecie proporcje pomiędzy węglowodanami, tłuszczami i białkami wynoszą mniej więcej 55% - 30% - 15%. W diecie ketogennej tłuszcze mogą stanowić nawet 80% wszystkich spożywanych potraw. Jeśli jednak ktoś myśli, że może się codziennie objadać golonkami i fast-foodami, to jest w błędzie. Tłuszcze muszą być zdrowe.

Paradoksem i zarazem ideą diety, jest to, że jemy tłuszcze, po to żeby spalić tłuszcz. Kluczem do sukcesu jest nauczenie organizmu, aby niezbędną do funkcjonowania energię czerpał nie z węglowodanów, jak to ma miejsce w normalnej diecie, lecz z własnych i spożywanych tłuszczów.

Ketogenny catering dietetyczny pozwala zdrowym osobom na zrzucenie kilku kilogramów w miesiąc, nie powodując niedoborów i uszczerbku na zdrowiu. Jednak długotrwałe stosowanie diety nie jest obojętne dla organizmu. Diety nie powinno stosować się dłużej niż 2 miesiące, a przed rozpoczęciem diety należy skonsultować się z dietetykiem. (zwiń tekst)

dla kobiet w ciąży

dla Kobiet w ciąży

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. Od tego momentu kobiety są odpowiedzialne nie tylko za siebie, ale za dwie osoby. Sposób odżywiania w trakcie trwania ciąży ma kluczowe znaczenie dla jej właściwego przebiegu, dla zdrowia przyszłej mamy, ale przede wszystkim dla prawidłowego rozwoju dziecka. Niestety bardzo często kobiety hołdują zasadzie aby jeść za dwoje. Tymczasem nie chodzi o to aby jeść za dwoje, tylko aby jeść dla dwojga. (czytaj więcej)

Mądrze dobrana dieta nie tylko pozwala zapobiec nadmiernemu przybraniu na wadze, ale przede wszystkim daje nam pewność, że dostarczamy sobie i dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych. A musisz pamiętać, że organizm dziecka jest bardzo wymagający i potrzebuje wszystkich składników bez wyjątku.

W tym bardzo wymagającym dla przyszłych mam okresie, z całą pewnością warto zaufać doświadczonym dietetykom. W zależności, od tego w którym trymestrze się znajdujesz, Twoja dieta pudełkowa powinna być odpowiednio modyfikowana. Dobry dietetyk wraz z dobrym kucharzem „poprowadzą” za Ciebie ciąże od strony kulinarnej. (zwiń tekst)


dla mam karmiących

dla Mam karmiących

Okres karmienia piersią to, podobnie jak ciąża, szalenie ważny okres w życiu kobiety i jeszcze ważniejszy w życiu dziecka. Podstawą jadłospisu niemowlaka jest mleko mamy. Coraz częściej zdarza się, że maluszek nie toleruje mleka mamy i zdesperowane od razu sięgają po chemię, znaną także jako mleko modyfikowane. (czytaj więcej)

Trzeba wiedzieć, że nigdy żadna chemia nie będzie równie dobra dla małego człowieka, jak to, co naturalne. Na szczęście, w większości przypadków można uniknąć faszerowania dziecka sztucznym jedzeniem. Wszystko to, co spożywa młoda mama, znajduje swoje odzwierciedlenie w pokarmie. Jeśli dziecko nie chce jeść mleka mamy, to zazwyczaj oznacza, że nie toleruje konkretnego pokarmu lub grupy pokarmów, które mama spożywa. Młoda mama nie musi o tym wszystkim sama wiedzieć, ale od tego są firmy cateringowe zatrudniające profesjonalnych dietetyków aby pomóc.

Decydując się na gotowy catering dietetyczny z dostawą do domu, mamy nie muszą się martwić o dobór odpowiednich produktów. Profesjonalni dietetycy w firmach cateringowych zadbają o to aby posiłki były lekkostrawne, pełnowartościowe, a dodatkowo wolne od produktów potencjalnie alergicznych. Dodatkowym atutem jest to, że dzięki zrównoważonej i indywidualnie dobranej diecie, młode mamy szybciej powracają do smukłej figury. (zwiń tekst)


kids

Kids

Catering dietetyczny dla dzieci to specjalnie opracowany program żywieniowy zapewniający prawidłowy wzrost oraz rozwój psychiczny młodego człowieka. Programy dla dzieci powinny być indywidualnie dobierane aby uwzględnić zapotrzebowanie dziecka na poszczególne składniki i kaloryczność, w zależności od wieku i płci. (czytaj więcej)

Kluczową rolą rodziców jest wyrobienie w pociechach zdrowych nawyków żywieniowych. Posiłki jadane regularnie o stałych porach zapewniają właściwą podaż składników odżywczych na cały dzień, zapewniając nie tylko wysoką formę fizyczną, ale także prawidłową pracę mózgu w ciągu całego dnia w szkole lub przedszkolu.

Mając świadomość tego, że dzieci to najbardziej wymagający Klienci, diety przygotowywane przez firmy cateringowe są nie tylko odpowiednio zbilansowane, ale również smaczne, zdrowe i kolorowe.

Diety dla dzieci mogą być spokojnie stosowane od 4 roku życia. (zwiń tekst)


dukana

Dukana

Jedną z diet, które w ostatnich latach zrobiły największą furorę, jest opracowana przez francuskiego lekarza Pierre’a Dukana odchudzająca dieta proteinowa. Wg jej twórcy, rzetelnie przeprowadzona odchudzająca kuracja białkowa jest zdrowa, skuteczna i nie daje, tak znienawidzonego przez wszystkich, efektu jo-jo. (czytaj więcej)

Głównym założeniem diety jest zwiększenie ilości spożywanych białek (protein) przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów. Daje to podwójną siłę w walce z otyłością. Po pierwsze, dzięki wyeliminowaniu węglowodanów nie odkłada się dodatkowa tkanka tłuszczowa (węglowodany, jak wiadomo, podnoszą poziom cukru w organizmie, a ten kiedy jest w nadmiarze, odkłada się jako tłuszcz). Po drugie, białko jest niskokalorycznym składnikiem odżywczym, przez co organizm potrzebuje dużo energii żeby je przetrawić. Energia ta pozyskiwana jest z nagromadzonej tkanki tłuszczowej.

Catering dietetyczny Dukana podzielona jest na 4 etapy, w których lista dozwolonych produktów się zmienia, i których należy bardzo sumiennie przestrzegać. Tylko pełen reżim może, wg zwolenników diety, uratować przed efektem jo-jo.

Niewątpliwą zaletą diety jest brak uczucia wiecznego głodu. Dieta Dukana pozwala jeść do syta, ale pod warunkiem, że są to produkty dozwolone w danym etapie.

Pomimo licznego grona zwolenników, dieta ma również swoich zagorzałych przeciwników. Powszechnie wiadomo, że do pełni zdrowia potrzebna jest zbilansowana dieta i właściwe proporcje pomiędzy węglowodanami, białkami i tłuszczami. Wykluczenie z diety, którejkolwiek grupy produktów prowadzi do zaburzenia równowagi i tym samym może prowadzić do problemów zdrowotnych. (zwiń tekst)


montignaca

Montignaca

Metoda Montignaca jest koncepcją dietetyczną bazująca na poglądzie, że tycie nie jest spowodowane spożywaniem nadmiernych ilości kalorii, lecz zbyt wysokim poziomem cukru w organizmie. Głównym celem diety jest utrata kilogramów, ale także ochrona przed cukrzycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego. (czytaj więcej)

Michel Montignac, autor diety, zauważył, że ilość spożywanych kalorii ma relatywnie niewielki wpływ na naszą wagę. Ważniejsza od samej ilości jest jakość spożywanych kalorii oraz odpowiednie łączenie węglowodanów, białek i tłuszczów. Najbardziej kontrowersyjnym pokarmem są węglowodany, które mogą bardzo gwałtownie podnieść poziom cukru we krwi. Część cukrów trafia do naszego mózgu i mięśni, ale cała reszta, odkłada się finalnie w komórkach tłuszczowych.

Ponieważ nie można całkowicie wyeliminować węglowodanów z naszej diety, kluczem jest wybieranie węglowodanów o tzw. niskim indeksie glikemicznym, czyli takich które dłużej się trawią i nie powodują gwałtownego skoku cukru zaraz po posiłku. Im niższy “cukier” tym mniejsza szansa, że po dostarczeniu go do mózgu i mięśni, zostanie zbędny zapas dla komórek tłuszczowych.

Montignac podzielił produkty na 3 grupy – te z niskim , średnim i wysokim indeksem glikemicznym (IG). Niektórzy zwolennicy diety upraszczają ten podział do dwóch grup – węglowodany dobre (o poziomie IG poniżej 60) oraz węglowodany złe (o poziomie IG powyżej 60). Im niższy poziom IG, tym większa korzyść w procesie odchudzania.

Istotną kwestią w diecie Montignaca jest także odpowiednie łączenie produktów. Nie należy łączyć białek z węglowodanami. Za to wszystko można łączyć z warzywami.

Kaloryczność diety ma dosyć niewielkie znaczenie. Nie chodzi o to aby jeść mniej, ponieważ ideą diety nie jest głodówka. Należy jeść tyle aby nie czuć głodu, ale za każdym razem należy odpowiednio dobierać pokarmy. (zwiń tekst)


samuraja

Samuraja

Jest to kompromis, dla osób, dla których dieta Paleo jest zbyt dużym wyzwaniem lub nie przynosi pożądanych efektów (głównie sportowych). Dieta czerpie to co najlepsze z diety Paleo, diet dla sportowców oraz kuchni japońskiej. Wg jej użytkowników, „Samuraj” harmonijnie łączy zdrowie i piękny wygląd. (czytaj więcej)

W dużym skrócie, dieta Samuraja to dieta Paleo wzbogacona o bezglutenowe węglowodany. To właśnie dzięki wprowadzeniu do diety zdrowych węglowodanów, uważa się, że taki sposób odżywiania jest najbardziej optymalny dla sportowców wyczynowych.

Do Cateringu dietetycznego, oprócz znanych z Paleo mięs, ryb, owoców morza, warzyw, jaj, nasion, pestek i owoców, dołączamy bulwy (bataty, pochrzyn, topinambur, ziemniaki), ryż (z wyjątkiem brązowego), pseudo-zboża, znane także jako zboża naszych przodków (amarantus, komosa ryżowa, niepalona kasza gryczana), a także kaszę jaglaną.

Dieta wyklucza gluten, nabiał, cukier, a także rośliny strączkowe.

Podobnie jak w diecie Paleo, w „Samuraju” powinniśmy jeść prawdziwe jedzenie, a nie tzw. produkty spożywcze, które w składzie mają połowę tablicy Mendelejewa. (zwiń tekst)


bez ryb

bez ryb

Catering dietetyczny bez Ryb jest w pełni zbilansowaną odmianą cateringu typu Standard i jest polecana jako alternatywa dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za rybami i owocami morza. (czytaj więcej)

Jest to catering dietetyczny dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Diety bez ryb, podobnie jak diety typy Standard są odpowiednio zbilansowane i oparte o obowiązujące zasady zdrowego żywienia, co gwarantuje pokrycie dziennego zapotrzebowania na energię oraz dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Dzięki odpowiednim proporcjom pomiędzy białkami, węglowodanami, a zdrowymi tłuszczami, stanowi ona swojego rodzaju paliwo dla naszego organizmu i zapewnia dobre samopoczucie przez cały dzień. Pełnowartościowe jedzenie, które dostajemy, jest bogate w niezbędne witaminy i minerały, dzięki czemu zwiększa odporność na infekcje, opóźnia procesy starzenia, a także poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. (zwiń tekst)


srodziemnomorska

Śródziemnomorski

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Badania naukowe potwierdziły, że nie jest przypadkiem, iż Hiszpanie, Włosi czy Grecy cieszą się lepszym zdrowiem niż mieszkańcy innych krajów. (czytaj więcej)

Catering dietetyczny śródziemnomorski tak naprawdę trudno nazwać dietą. Jest to raczej sposób żywienia. Podstawą cateringu są surowe i gotowane warzywa, ryby i owoce morza, dodatkowo wzbogacone o kasze, orzechy, nasiona i pełnoziarniste zboża o niskim indeksie glikemicznym. Istotnym elementem są zdrowe, roślinne tłuszcze, a także aromatyczne przyprawy, które zastępują w kuchni sól. Bardzo często w diecie ogranicza się czerwone mięso, czasami nabiał. Przyjemnym dodatkiem do diety może być okazjonalna lampka czerwonego wina.

Niemniej istotnym elementem diety, jest sposób przygotowywania potraw. Grill, pieczenie w rękawie lub gotowanie na parze, zastępują smażenie na patelni.

Niewątpliwą zaletą cateringu jest to, że jest w zasadzie dla wszystkich i może być stosowany przez całe życie. Ze względu na swoje bogate wartości odżywcze, dieta wykazuje właściwości odmładzające (opóźnia procesy starzenia), obniża ciśnienie krwi, a także chroni przed chorobami układu krążenia i cukrzycą. (zwiń tekst)


odmładzająca

Odmładzający

Większość z nas marzy o tym aby w pełnym zdrowiu dożyć później starości. Nie wszyscy jednak są świadomi tego, że nasz los jest w naszych rękach. O ile nie jesteśmy poważnie obciążeni genetycznie, tylko od nas będzie zależało jakiego wieku dożyjemy. Kluczowym elementem tej układanki jest odpowiednia dieta. (czytaj więcej)

Diety typu anti-aging mają za zadanie sprawić aby nasz zegar biologiczny bił nieco wolniej. Musimy sobie uświadomić, że wszystko to co jemy można podzielić na 2 grupy: produkty, które odżywiają nasz organizm oraz produkty, które tylko zagłuszają głód i szkodzą naszemu organizmowi. Jeśli sami nie będziemy szkodzić naszemu organizmowi, ten z całą pewnością odwdzięczy się długowiecznością.

Każda szanujący się catering odmładzający powinien obowiązkowo wykluczać przetworzoną żywność. Żywność taka nie wnosi nic dobrego zarówno z medycznego, jak i dietetycznego punktu widzenia. Jest całkowicie wyjałowiona, pozbawiona jakichkolwiek wartości. Jej jedyną zaletą jest to, że jest tania i ogólnodostępna.

Organizm ludzki to najbardziej skomplikowana maszyna świata, która będzie długo i bezawaryjnie funkcjonowała tylko wówczas, kiedy będziemy jej regularnie dostarczali tego, czego potrzebuje. A to, co każdy organizm potrzebuje to nie tylko odpowiednie proporcje białek, węglowodanów i tłuszczów. Do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy optymalnych dawek witamin, minerałów, mikro- i makroelementów, aminokwasów, pierwiastków śladowych i antyoksydantów. Niestety, nie ma kompromisów i drogi na skróty.

Aby być zdrowym, należy jeść naturalne i zróżnicowane jedzenie, a nie produkty „spożywcze”. (zwiń tekst)


antycelulitowa

Antycellulitowy

Catering skierowany jest do wszystkich pań, które marzą o jędrnym i wygładzonym ciele. Celem diety jest nie tylko zgubienie zbędnych kilogramów, ale także pozbycie się nierównomiernie rozłożonej tkanki tłuszczowej, która zazwyczaj gromadzi się w okolicach brzucha, pośladków i ud. (czytaj więcej)

Cellulit to przypadłość spowodowana nierównomiernym rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej, wody i produktów przemiany materii. Do głównych przyczyn tzw. „pomarańczowej skórki” zalicza się czynniki genetyczne, niewłaściwy styl życia, niewłaściwy ubiór, brak ruchu oraz przede wszystkim złą dietę.

Antycellulitowy catering dietetyczny bazuje na produktach bogatych w błonnik, które poprawiają przemianę materii. Ponadto eliminuje węglowodany proste, które prowadzą do odkładania tłuszczów oraz ogranicza sól i ostre przyprawy, sprzyjające gromadzeniu wody w organizmie. Posiłki powinny być także bogate w produkty moczopędne, umożliwiające wydalanie wody, oraz bogate w potas, który działa przeciwobrzękowo.

Cellulit jest bardzo trudnym i wymagającym przeciwnikiem, do walki z którym należy podejść bardzo kompleksowo. Sama dieta, mimo iż jest dobrym początkiem, niestety nie wystarczy. Ponieważ cellulitowi sprzyja wszystko, co utrudnia prawidłowe krążenie, w tym siedzący tryb życia, za ciasne ubrania, a nawet buty na wysokim obcasie, do jego zwalczenia pomocne będą regularny wysiłek fizyczny, zmiana stylu życia i pewnych nawyków, a także zabiegi zdrowotne, w tym masaże. (zwiń tekst)


efekt chili

efekt Chili

Dieta Chili, znana także jako 3D Chili, to nowatorskie i „trójwymiarowe” podejście do odchudzania, które wykorzystuje dobroczynne działanie przypraw. Odpowiedni dobór naturalnych przypraw z całego świata bardzo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, przyspieszając przy tym przemianę materii. (czytaj więcej)

Catering 3D Chili stworzony został z myślą o osobach, które lubią rozsądne podejście do odchudzania. Dieta nie zakłada głodówek i wyrzeczeń, a codzienne menu jest w pełni zbilansowane i sycące. Sekretem cateringu jest odpowiedni dobór i kompozycja 3 rodzajów/grup przypraw – czerwone, zielone i żółte.

Przyprawy czerwone, tj. chili, pieprz, różne gatunki papryki, curry czy pepperoni podnoszą temperaturę ciała, przyspieszają metabolizm i pomagają w spalaniu tłuszczu. Przyprawy zielone, tj. bazylia, mięta, tymianek, szałwia, oregano, działają stabilizująco i kojąco na żołądek oraz wspomagają pracę jeli. Przyprawy żółte, tj. kurkuma, imbir, cynamon czy kardamon ułatwiają trawienie poprzez stymulację wydzielania soków żołądkowych oraz usprawniają działanie dróg żółciowych.

Dieta Chili powinna trwać minimum 30 dni. Zapewnia umiarkowany spadek masy ciała, ale efekt jest długotrwały – bez efektu jo-jo. Niewątpliwym plusem diety jest brak monotonii i brak ryzyka pojawienia się niedoborów. Tym samym dieta jest uznawana za bezpieczną dla zdrowia.

Catering nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i mam karmiących oraz dla osób z wrzodami żołądka. (zwiń tekst)


zone

Zone

Dieta Zone to amerykański hit rodem z Hollywood. Jest to dieta odchudzająca, której swoje boskie figury zawdzięczają takie gwiazdy jak Demi Moore, Jennifer Aniston, Sandra Bullock czy Sarah Jessica Parker. Głównym celem diety jest utrzymanie poziomu insuliny i hormonów w strefie równowagi (ang. zone), co gwarantuje szczupłą sylwetkę. (czytaj więcej)

Catering dietetyczny Zone (strefowy) opiera się na przekonaniu, że do uzyskania odpowiedniej wagi (ale także dla zdrowia) konieczna jest równowaga pomiędzy hormonami odpowiedzialnymi za metabolizm. W klasycznej diecie taka równowaga jest zaburzona poprzez nadmiar węglowodanów, które stanowią ok. 60% spożywanych pokarmów.

Dr Sears, autor diety, stwierdził, że kluczem do sukcesu jest obniżenie udziału węglowodanów w diecie do 40%. Codzienny jadłospis powinien być ponadto uzupełniony o 30% białek i 30% tłuszczów. Tylko proporcja 40-30-30 ma zagwarantować sukces.

W diecie bardzo istotne jest przestrzeganie pory posiłku oraz wielkości zjadanych porcji. Należy jeść bardzo regularnie, a pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami powinny być nie dłuższe niż 4 godziny aby nie doprowadzać do głodówki. Całodzienna dieta powinna mieć ok. 1700 kcal. (zwiń tekst)


post dabrowskiej

Post dr Dąbrowskiej

Najbardziej radykalną formą detoksu, czyli oczyszczenia organizmu, są diety warzywno-owocowe. Najpopularniejszą z nich jest post leczniczy dr Dąbrowskiej. Dieta ma charakter głodówki leczniczej i jest stosowana jako okresowa kuracja odtruwająco-wzmacniająca. (czytaj więcej)

To co sprawia, że post jest skuteczny to niska kaloryczność diety, brak przetworzonej żywności, znaczne ograniczenie cukru i wysoka zawartość błonnika. Będąc na tak restrykcyjnej diecie, organizm przechodzi na tzw. odżywianie wewnętrzne. Oznacza to, że z powodu niedoboru glukozy (paliwa dla organizmu) w przyjmowanym pokarmie, organizm sam musi sobie takie paliwo znaleźć. Robi to poprzez zamianę na glukozę martwych komórek i tkanek, zakrzepów, guzów, ropni i wszelkich innych złogów białkowych. Co więcej, gdy zabraknie glukozy, paliwem zastępczym dla mózgu jest aceton, który powstaje w procesie spalania tłuszczu nagromadzonego w naszych tkankach.

Choć głównym celem diety jest przywrócenie naturalnej równowagi organizmu poprzez wyzbycie się niepotrzebnych złogów, toksyn i metali ciężkich, to „efektem ubocznym” postu jest pozbycie się zbędnego tłuszczu.

Detoksykacja organizmu poprawia działanie układu odpornościowego i nerwowego, przywraca równowagę w gospodarce hormonalnej, cofa zegar biologiczny, odmładza całe ciało, dodaje sił witalnych i energii, poprawia jakość snu i pamięć, i wreszcie zwiększa wydolność fizyczną naszego organizmu.

Zwolennicy diety zachęcają aby właśnie od głodówki leczniczej zaczynać każde odchudzanie, ale także okres przed przygotowaniem do ciąży.

Maksymalny, nieprzekraczalny okres stosowania postu to 6 tygodni. Należy pamiętać aby pod żadnym pozorem nie podjadać podczas postu. W przypadku przekroczenia dziennej dawki (800 kcal), może zostać przerwany proces wewnętrznego odżywiania, czyli samoleczenia. (zwiń tekst)


office

Office

Dieta pudełkowa typu Office została stworzona z myślą o tych, którzy nie zawsze mają czas na samodzielne przygotowywanie posiłków do pracy, a myśl o firmowej stołówce lub kolejnej kanapce na obiad przyprawia o dreszcze. (czytaj więcej)

Zestawy do biura składają się zwykle z trzech świeżych i pełnowartościowych posiłków (II śniadanie, obiad, podwieczorek) zbilansowanych tak, aby polepszyć Twoją koncentrację i wydajność w pracy.

Dzięki zestawom pudełkowym dostarczanym do Twojego biura wyrobisz w sobie zdrowe nawyki żywieniowe, a przerwy pomiędzy kolejnymi posiłkami nie będą zbyt długie. Nareszcie oduczysz się podjadać i zapomnisz o przetworzonej żywności. (zwiń tekst)


south beach

South Beach

South Beach, znana w Polsce jako dieta Plaż Południa, jest uważana za jedną z najbardziej racjonalnych i bezpiecznych kuracji odchudzających. Sekretem diety jest wyeliminowanie złych węglowodanów oraz zwiększenie ilości dobrych tłuszczów. Przy prawidłowym stosowaniu diety jest duże prawdopodobieństwo utrzymania upragnionej wagi nawet do końca życia. (czytaj więcej)

Autor diety, dr Agatston, zauważył, że przyczyną przybierania na wadze jest spożywanie wysoko przetworzonej żywności, w tym przede wszystkich węglowodanów prostych, które na co dzień można znaleźć w jasnym pieczywie, słodyczach, słonych przekąskach, a także w słodkich napojach. Z dietetycznego punktu widzenia, produkty te nic nie wnoszą – są pozbawione błonnika i mikroelementów i są źródłem pustych kalorii. To co wg dr Agatstona pomaga schudnąć, to dobre węglowodany oraz dobre tłuszcze.

Najprościej rzecz ujmując, dieta polega na spożywaniu dużych ilości węglowodanów złożonych (o niskim indeksie glikemicznym) oraz zastępowaniu tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi oraz tłuszczami pochodzącymi z ryb. W diecie South Beach nie trzeba liczyć kalorii. Należy jeść tyle aby nie czuć się głodnym.

Dieta składa się z 3 faz, gdzie każda kolejna faza jest mniej restrykcyjna. Sumienne stosowanie się zaleceń gwarantuje, wg twórcy diety, utratę kilogramów bez efektu jo-jo, obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę i choroby układu krążenia. (zwiń tekst)



Wybierz miejscowość

Ponad 3000 ofert, w 100+ miastach całej Polski. Dzięki nim, poszukujący ofert mogą łatwo otrzymać korzyści płynące z diety pudełkowej.

« Powrót



Ile kalorii ma mieć Twój catering dietetyczny?

Aby wiedzieć ile kalorii wybrać, musisz wiedzieć ile kalorii dziennie spalasz. Ujemny bilans energetyczny pomoże Ci zgubić zbędne kilogramy. Dodatni bilans energetyczny sprawi, że nabierzesz masy.

Pamiętaj jednak, że Twoje dzienne zapotrzebowanie różni się każdego dnia. W zależności od tego jak dużo się ruszasz, jak bardzo stresujący dzień masz, czy jesteś zdrowy czy chory, czy jesz więcej białek czy tłuszczów, Twój organizm zużywa inne ilości kalorii.

Nie wiesz ile kalorii potrzebujesz? Skorzystaj z naszego kalkulatora dostępnego po lewej stronie ekranu «


« Powrót

Kalkulator kalorii:



Wybierz płeć



Zdefiniuj wartości


Wzrost
cm
Waga
kg
Wiek
lat

Jaki tryb życia prowadzisz?


Jaki jest Twój cel?







Okres na który chciałbyś zamówić catering dietetyczny

Do wyboru dajemy Ci zarówno jeden dzień, jak i trzy miesiące. Możesz zamówić jedzenie tylko na dni powszednie lub na pełny tydzień (choć niestety nie wszystkie firmy oferują dostawy na weekend). Ty wybierasz w zależności od potrzeb.

« Powrót