Cateromarket - Projekt #wiemcojem zdrowe odżywianie i catering dietetyczny


Projekt #WiemCoJem by Majlaa, Cateromarket i Dietific


Projekt #WiemCoJem dobiegł końca

Wydawałoby się, że dopiero co rozpoczęliśmy naszą przygodę z #WiemCoJem, a tu już musimy kończyć. Po 2 miesiącach Projektu przyszedł czas na podsumowania i wnioski.

Co chcieliśmy osiągnąć?

Naszym celem było, jest i zawsze będzie propagowanie zdrowego odżywiania. W Cateromarket wierzymy w słowa Hipokratesa, który mawiał: „niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. I choć minęło już 2400 lat, wydaje się, że właśnie dzisiaj, ta złota maksyma powinna być powtarzana o wiele częściej niż dotychczas. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, iż w naszym życiu coraz mniej prawdziwego pożywienia, a coraz więcej chemii spożywczej, potocznie nazywanej artykułami spożywczymi. Jak powiedziała wiele lat temu prof. Joan Dye Gussow: „w sprawach spornych pomiędzy masłem a margaryną, ufam bardziej krowie niż chemikowi”. My również zachęcamy do tego, aby mając do wyboru produkty stworzone przez naturę, a te wyprodukowane w laboratorium, zawsze wybierać te pierwsze.

Niestety, to co niezdrowe jest w dzisiejszych czasach zdecydowanie tańsze, łatwiej dostępne, sprzedawane w ładniejszych opakowaniach i co najgorsze - uważane jest przez wielu za smaczniejsze. Dlatego właśnie powstał Projekt #WiemCoJem. Chcieliśmy pokazać, że zdrowe odżywianie może być bardzo przyjemne, smaczne i tanie.
projekt wiem co jem majlaa dietific i cateromarket

I etap – zdrowo i tanio

Nie bez przyczyny do naszego projektu zaprosiliśmy Roksanę – świadomą i ambitną studentkę dietetyki, autorkę bloga Majlaa.pl. W końcu kto, jak nie (przyszły) dietetyk, wie więcej o zdrowym odżywianiu. I kto, jak nie student, wie więcej o tanim odżywianiu :)

Przez cały wrzesień Roksana odkrywała przed nami swoje kulinarne sekrety i dzieliła się praktyczną wiedzą wyniesioną ze studiów. To, za co jesteśmy jej najbardziej wdzięczni, to podzielenie się cennymi wskazówkami jak planować posiłki, aby spędzać przy tym jak najmniej czasu na zakupach i przede wszystkim jak rozplanować rozkład posiłków, aby jak najmniej czasu spędzić w kuchni (nic nie stoi na przeszkodzie aby podstawa dzisiejszej kolacji była częścią jutrzejszego obiadu, prawda?).

Dzięki wszystkim trikom, udało się wydać na zdrowe jedzenie niecałe 700zł, co daje zaledwie 23zł / dzień. Kapitalna sprawa!

Natomiast czas, który Roksana poświęciła na zdrowe odżywianie to 2160 minut, czyli 36 godzin. W prostym przełożeniu, oznacza to, że każdego miesiąca 1,5 dnia „schodzi” nam na czynności związane z przygotowywaniem jedzenia.

projekt wiem co jem majlaa dietific i cateromarket

II etap – zdrowo i różnorodnie dla zapracowanych

Majlaa dała się nam wszystkim poznać jako osoba, która ma "pozytywnego świra" na punkcie jedzenia. Wszystko musi być zaplanowane, dokładnie odmierzone i zbilansowane. Dzięki tej pedantyczności i skrupulatności Roksany, jesteśmy pewni, że po skończeniu studiów będzie świetnym dietetykiem lub health coachem.

Niemniej jednak dobra organizacja czasu to jedno, a prawdziwe życie to drugie. Nawet najlepiej zorganizowane osoby wiedzą, że nieoczekiwane sytuacje, nadgodziny w pracy czy choroba mogą pokrzyżować wszystkie plany. Takie sytuacje będą się zdarzały tym częściej, im dalej i wyżej będziemy się znajdować na ścieżce kariery zawodowej. Życie studenckie, trzymiesięczne wakacje i nadmiar wolnego czasu to rzeczy zbyt piękne, aby mogły trwać wiecznie :)

Stąd drugi etap projektu – życie na pudełkach. Catering dietetyczny, znany także jako dieta pudełkowa to rozwiązanie dedykowane osobom, które są świadome, że odpowiednie odżywianie jest podstawą zdrowia i długowieczności, ale które jednocześnie nie zawsze mają czas lub chęci (lub też możliwości) aby samodzielnie gotować. I wreszcie catering dietetyczny dedykowany jest tym wszystkim, którzy mają dość jedzenia w kółko tych samych potraw tylko dlatego, że łatwo i szybko można je przygotować.

Paradoksem jest to, że świadomość żywieniowa dorosłych Polaków rośnie niemal w takim samym tempie, w jakim spada ilość wolnego czasu. Choć bardzo chcemy zdrowo się odżywiać, tym coraz trudniej jest nam to robić samodzielnie. Czy zatem catering dietetyczny to nowy znak rozpoznawczy zapracowanego homo corporaticusa?

projekt wiem co jem majlaa dietific i cateromarket

Podsumowanie

Catering dietetyczny to zdrowie, wygoda, oszczędność czasu i ogromna różnorodność.

Dzięki naszemu Projektowi, dowiedzieliśmy się, że co miesiąc spędzamy na planowaniu i przygotowywaniu posiłków 1,5 dnia. Rocznie tych dni wychodzi 18, a przez 20 lat tracimy okrągły rok życia! Ile warty jest dla nas ten czas? Czas, który możemy poświęcić na relaks, na spędzaniu czasu z najbliższymi, na rozwój naszych pasji czy na rozwój osobisty. Roksanie udało się zdrowo odżywiać za 23zł/dziennie, za co chylimy przed nią czoła. Oprócz pieniędzy kosztowało ją to jednak także 36 godzin dodatkowej pracy.

Wg oficjalnych danych GUS-u, średnie krajowe zarobki sprowadzają się do ok. 25zł/h. A zatem praca Roksany była (oczywiście w uproszczeniu) warta 910zł. Sumując wszystkie pozycje, możemy przyjąć, że wartość wszystkich wydatków na odżywianie to nie 700, lecz 1600zł. A i tak pominęliśmy w tym wszystkim koszt wody do mycia naczyń oraz energii elektrycznej i/lub gazu do gotowania.

Jak sama Roksana napisała – kupując catering dietetyczny kupujemy więcej czasu dla siebie, a nasza aktywność w kuchni sprowadza się do zagotowania wody na herbatę. Bezcenne :)

Jednak równie ważną zaletą cateringu dietetycznego jest różnorodność. Ogromna baza produktów wykorzystywanych przez firmy cateringowe do sporządzania potraw ma się nijak do tego co znajduje się w naszych lodówkach. Szeroki wachlarz mięs i ryb, przeróżne kasze i zboża, warzywa i egzotyczne owoce, produkty z grupy tzw. superfoods to chleb powszedni renomowanych cateringów. Z ręką na sercu kto na co dzień używa w swojej kuchni pochrzynu, topinamburu, amarantusa, komosy ryżowej, krewetek, dzikiego łososia, awokado, orzechów włoskich, pistacji czy choćby pospolitego jarmużu?

projekt wiem co jem majlaa dietific i cateromarket

Posiłki Dietific w liczbach

Żeby nie być gołosłownym, dla przygotowania miesięcznego cateringu dla Roksany, dietetycy i kucharze z firmy Dietific użyli dokładnie 235 surowców (a i tak nie wliczamy tutaj przypraw).

W skład tych 235 naturalnych produktów weszły m.in.:

  • 20 różnych produktów zbożowych typu kasze i płatki
  • 52 rodzaje warzyw, w tym 9 rodzajów sałat
  • 6 rodzajów kiełków
  • 5 rodzajów grzybów
  • 35 rodzajów owoców
  • 5 rodzajów pieczywa
  • mąka z 12 różnych surowców
  • 7 różnych rodzajów makaronu (w kwestii składu, kształtu nie liczę)
  • 14 różnych rodzajów mięsa (z 7 różnych gatunków zwierząt)
  • mięso z 10 gatunków ryb
  • 8 rodzajów nasion roślin strączkowych
  • 6 rodzajów mleka roślinnego
  • 12 rodzajów olejów i tłuszczy
  • 20 rodzajów orzechów, pestek i nasion
  • 45 z wykorzystanych surowców jest powszechnie zaliczanych do kategorii superfoods
projekt wiem co jem majlaa dietific i cateromarket

Posiłki Majlii w liczbach

A jak przy tym wyglądała dieta Roksany, z którą możemy tak na dobrą sprawę utożsamiać się my wszyscy?

Podczas 30 dni do 40 dań zostały użyte jajka, 20 razy kurczak, a 16 razy indyk. Łącznie Roksana wykorzystała:

  • 6 rodzajów mięs (z kurczaka, indyka i wołowiny)
  • 5 rodzajów ryb (tuńczyk, łosoś, dorsz, makrela, sandacz)
  • 13 rodzajów warzyw
  • 8 rodzajów owoców

Szczegółowe różnice pomiędzy liczbą produktów użytych w obu dietach pokazuje poniższy wykres:

Catering dietetyczny z pewnością nie jest dla wszystkich i trudno z tym dyskutować. Niemniej jednak często nie zdajemy sobie sprawy co tak naprawdę kryje się pod usługą cateringową i jaki może ona mieć wpływ na nasze życie i komfort psychiczny. Miejmy świadomość, że kupując dietę pudełkową kupujemy nie tylko zdrowie, ale także czas. Znamy też ludzi, którzy twierdzą, że dieta pudełkowa ze względu na swoją różnorodność jest jak Święty Mikołaj dla dorosłych – codziennie rano otwierasz z podekscytowaniem swoja paczkę i patrzysz co nowego zjesz.

Szczegółową relację pierwszego etapu znajdziecie tutaj...

Szczegółową relację drugiego etapu znajdziecie tutaj...

projekt wiem co jem majlaa dietific i cateromarket

Zdjęcie z akcji #WiemCoJem
Zdjęcie z akcji #WiemCoJem
Zdjęcie z akcji #WiemCoJem
Zdjęcie z akcji #WiemCoJem

O projekcie od Majlaa:

Cześć! Mam na imię Roksana i od dzisiaj, przez kolejne dwa miesiące, będziecie moimi towarzyszami w życiu codziennym, które (nie ukrywajmy) kręci się wokół jedzenia, treningów i poszerzania wiedzy w tym temacie. Projekt, który przygotowaliśmy, ma na celu pokazanie Wam, że zdrowe odżywianie może być bardzo przyjemne. Będzie się on składał z dwóch etapów:

Pierwszy (wrześniowy) będzie polegał na samodzielnym przygotowywaniu posiłków i wszystkim, co jest z tym związane. Zobaczycie, ile wydaję na zakupy, co jem i ile czasu zajmuje mi gotowanie. Dodatkowo, podzielę się z Wami moimi ulubionymi przepisami, trikami i poradami dietetycznymi, które na pewno ułatwią Wam wprowadzenie korzystnych zmian w swoim żywieniu.

W drugim etapie (październik), o moją dietę zadbają specjaliści z Dietific. Przygotują catering dietetyczny dostosowany do moich potrzeb, zgodnie z wytycznymi, które wcześniej ustaliliśmy. Ocenię jakość przygotowanych posiłków, ich smak i różnorodność, a wszystkie notatki trafią do Was. Poza tym, zobaczycie co robię, skoro nie "marnuję" czasu w kuchni... ;)

Która opcja okaże się lepsza i jaki sposób utrzymania diety będzie korzystniejszy?

Bądźcie z nami przez kolejne dwa miesiące, a wspólnie znajdziemy odpowiedzi na te i wiele innych pytań! Najfajniejszym elementem całego projektu jest to, że będziecie ze wszystkim na bieżąco. To tak, jakbyśmy razem robili zakupy, gotowali czy jedli posiłki poza domem. Jeśli ja coś zrobię, Wy będziecie mieli na to oko.

projekt wiem co jem majlaa dietific i cateromarket

O projekcie od Cateromarket i Dietific:

Odpowiednie odżywianie jest podstawą zdrowia i długowieczności. Niezależnie od tego czy jesteś sportowcem, studentem czy rodzicem na etacie wszystko zaczyna się od tego, co ląduje na talerzu.

Roksana nie jest laikiem w temacie diety, dba też o swoje zdrowie i figurę, co łatwo zauważyć. Mądre i konsekwentne podejście do tych aspektów życia we własnym zakresie wymaga jednak sporo czasu, ciągłego doskonalenia swojej wiedzy i poszukiwania inspiracji kulinarnych. W drugim etapie projektu Dietific z dr Krystyną Pogoń na czele przeegzaminuje nawyki żywieniowe i wiedzę dietetyczną blogerki, dzięki czemu będziemy mogli w profesjonalny sposób pomóc jej zbliżyć się do ideału w zakresie diety. Zadbamy tym samym też o to, żeby mogła z czystym sumieniem powiedzieć #WiemCoJem i to nie tylko w trakcie korzystania z dań przygotowanych przez nasz zespół. Mamy nadzieję, że nasze propozycje nie tylko pozwolą Roksanie rozwijać w międzyczasie swoje inne pasje (jesteśmy ciekawi co też szalonego pokaże swoim czytelnikom, korzystając z „odzyskanych” godzin), ale także zainspirujemy ją do nowych kombinacji smakowych i być może pomożemy poznać nowe surowce? Kto wie, może i my zainspirujemy się jej pomysłami a efektem będzie Dietific’owa dieta wg. Majlii? A dzięki Cateromarket każdy z Was będzie mógł śledzić nasze codzienne, wspólne zmagania z dietą na bieżąco!

Śledź projekt #WiemCoJem i raz na zawsze rozpraw się z mitem, że zdrowe żywienie wymaga czasu i nadmiernego zaangażowania. Możesz otrzymywać co tygodniowe podsumowania naszego projektu zapisując się tutaj...

Masz jakieś pytania do Roksany? Chcesz dopytać o szczegóły lub zasugerować coś fajnego na kolejne dni? Skontaktuj się z Roksaną na Facebooku lub Instagramie. Pamiętaj, jesteśmy tutaj dla Ciebie! :)

(zwiń sekcję powiadomień)
projekt wiem co jem majlaa dietific i cateromarket

Wrzesień 2016


Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9

Suma wydatków:

685,75 zł

Suma czasu:

2160 minut

Upłynęło:

30 dni

Październik 2016


Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Suma wydatków:

1700,00 zł

Suma czasu:

0 minut

Upłynęło:

25 dni

roksana środa - majlaa - bloggerka

Roksana Środa "Majlaa" - Studentka dietetyki, z zamiłowaniem do sportu i zdrowego odżywiania

Autorka poradnika "Projekt Zdrowie". Zrodziła w sobie nową miłość do aktywności, a szczególnie siłowni. Kocha wysiłek, bez którego już teraz nie wyobraża sobie życia. Dzieli się swoją codziennością, wspiera i motywuje obserwatorów, a przy tym czerpie z tego niesamowitą przyjemność. Wszystko co robi, robi na 200%, wkładając w to całe serducho. Mam nadzieję, że to zauważycie i połkniecie "zdrowego bakcyla" ! :)


krystyna pogon - catering dietetyczny dietific

Dr Krystyna Pogoń właścicielka cateringu dietetycznego Dietific - specjalistka w dziedzinie żywienia człowieka zdrowego i chorego

W pracy z pacjentem stawia przede wszystkim na indywidualne podejście, opierając diagnozę i zalecaną dietę na przesłankach naukowych - co obecnie jest rzadkością wśród dietetyków. Tytuł doktora uzyskany z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz praca na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie pozwala jej na bieżące aktualizowanie swojej wiedzy i wykorzystywanie jej na korzyść pacjentów. Swoją praktyką dietetyczną pomogła wielu osobom osiągnąć cel - zarówno w postaci utraty zbędnych kilogramów, poprawy ogólnego stanu zdrowia, poprawy stanu zdrowia w chorobach dietozależnych jak nadciśnienie tętnicze czy hipocholesterolemia. Jej zainteresowanie dietami alternatywnymi pomaga w żywieniu osób z cukrzycą, celiakią i innymi nietolerancjami pokarmowymi.


Łukasz Sot - ekspert Cateromarket

Łukasz Sot - niezależny ekspert ds. cateringu dietetycznego, współzałożyciel serwisu Cateromarket.pl

Entuzjasta zdrowego odżywiania i holistycznego rozwiązywania problemów. W życiu hołduje zasadzie, że nie ma drogi na skróty i że nie ma - niestety - uniwersalnej diety cud. Na każdym kroku powtarza, że szczupła sylwetka jest „efektem ubocznym” dobrze dobranej diety , którą należy stosować przez całe życie. Jest przeciwnikiem bezmyślnego odchudzania i drakońskich diet redukcyjnych, które mogą prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych w zamian oferując, tylko chwilową, poprawę wyglądu. Fan zdrowych tłuszczów, sceptycznie nastawiony do węglowodanów, zwłaszcza prostych. Nigdy nie kupuje produktów spożywczych, w których składzie znajdują się cyfry i słowa, których nie potrafi wymówić.